Thursday, December 17, 2015

Majlis perkahwinan B.I.L (part 1)

0 Jom komen-komen
Assalammualaikum..

3/12/2015, Arisa dan En.Ketua Rumah bergerak pulang ke Johor lebih kurang pukul 5.30 petang. Buat pertama kali Arisa duduk dalam kereta tak bercakap dengan En.Ketua Rumah. Merajuk kekonon ( tolong jangan ikut perangai kite ye).. 

Haritu pulak jatuh hari lahir Arisa yang ke 26tahun. Yes, my birthday and he's didn't wish that day until now. Cettt...sedih tu memang xpayah cakaplah kan..tapi biasalah Arisa ni bukan jenis yang reti merajuk lama, kalau En.ketua Rumah buat muka comel dia..terus cair..haish..hati org pompuan ni Susah nak duga betul..cepat nau tergoda..nasib laki sndiri..

Macam mana boleh cair? Hikhik.. Pukul 8 lebih kitorang sampai di tol ayer hitam, kluang Johor. Lupa nak bagitau, En ketua Rumah memang berasal Dari kluang...Kluang-klang..cm kebetulan je..huhu..

Sebelum teruskan ke perjalanan ke rumah Mak Mertua, dalam merajuk tu tersenyum sebab En.ketua Rumah berhenti Kat kluang parade Yahoooo!! Plan menjadi..nak beli barang sikit ( Baju or skirt nak pkai time kenduri nanti). Malangnya tak jumpa berkenan..tp En ketua belanja satu Baju blause.. Happy baq hang!!!

Sampai je rumah ape lagi peluklah family in law...lama tak jumpa..Lebih kurang 2 bulan tak balik.Alhamdullilah.. Jumpa akak ipar sekali & kawan baik dia,Atiqah.

Dorang tengah siapkan barang-barang hantaran B.I.L. manisan & sireh junjung yang tak berapa siap lagi.. Arisa tolonglah ape2 yang patut..

4/12/2015, pukul 9 kami bergerak ke felda BUkit Rokan,N9. Harini hari pertunangan & pernikahan B.I.L. Jom tengok gambar 😁😁




*Mak Mertua sedang betulkan gubahan*

*Masa berarak untuk majlis pertunangan, lepas zohor hari yang sama untuk pernikahan*



*selesai sesi pertunangan*

Selepas asar, sesi pernikahan bermula...masing2 keluarga bersiap untuk majlis seterusnya..debaran B.I.L semakin terasa...muka pucat..hahaha..Alhamdullilah.. Dengan sekali lafaz sah menjadi suami kepada Haynie Nur Fatihah.






Alhamdullilah..selamat Sudah majlis pernikahan antara 2 negeri..
Johor-Negeri Sembilan..
Malamnya kami datang untuk majlis berinai pula.. :)





*arisa pun nak juga bergambar dengan husband, kata husband teringin naik pelamin lg*

*bergambar dengan husband,kakak iPar & Adik ipar*
Dan diakhiri majlis malam berinai dengan nyanyian Kwan kakak iPad,Atikah..sedap weyhhhh....



Bagi arisa memang sangat meriah..pertembungan 2 budaya..jawa & adat pepatih.
OK..next episode untuk majlis bersanding pulak!
Thanks for reading ye....

"A part of journey is marriage, feel it, explore the journey with full love"






Saturday, December 12, 2015

2 Jom komen-komen
Assalammualaikum..

Alhamdullilah.. Masih berkesempatan untuk update blog...hampir setahun juga berlalu..

Harini arisa just nak kongsi kronologi sepanjang setahun ni..ape yang berlaku dalam kehidupan arisa..

January 2015 - March 2015
Period arisa lewat hampir 3 bulan, mulalah pasang angan-angan atau terdetik preggy ke? Bila buat UPT (Urine pregnancy Test) resultnye menghampakan. Jika korang nak tau arisa penghidap PCOS..APe tu? Nanti arisa cerita ye..secara ringkasnya PCOS Susah menghasilkan telur yang matang dan mengakibatkan ovari mengandungi cyst2 kecil seperti rantaian permata kecil.. Effectnya kesukaran Hamil. (Sedih bile cerita part ni)

April 2015
Alhamdullilah.. Rezeki buat suamiku..dia dapat offer di tempat kerja Baru..lebih kurang 20-30minit dari rumah. Sebagai seorang isteri seharusnye menyokong keputusan ketua rumah...memperbaiki taraf hidup keluarga. Aku? Dapat tau ura-ura contract akan expired 5 Nov 2015. Perasaan? Bercampur baur..sedih tapi kena start update resume!

May 2015
Sebelum ni selalu pergi hospital & jumpa gynie untuk check masalah yang arisa hadapi..so,kalini decide dengan husband untuk try secara normal..arisa stop makan ubat yang doktor kasi..metformin, ubat ni dapat kurangkan selera makan & turunkan paras insulin dlm darah..kebiasan ubat ni diberikan utk pesakit penghidap diebetis tahap II,.korang jgn salah anggap, arisa xde masalah kencing Manis ye..cume ni salah satu ubat membantu penyakit arisa tu..time ni start search pasal Jamu Zuriat Zulaikha & Yusuf yang tengah hot kat pasaran.

June 2015
Alhamdullilah.. Effect makan ubat tu kentut tak berhenti. En.Ketua rumah menjeling jek..lepas tu die pulak balas ber-das2. Hahaha...
Badan rasa cergas sikitlah..period pun da start datang every month lepas jmpe doktor awal bln 3. Siap pergi berurut lagi..seronok tapi sakitnye .haishhhh... Orang yang urut siap cakap bdan arisa keras cm Batu..yelah xselalu pergi berurutkan?

July 2015-September 2015
Arisa dah mula start pakai OPK.. Apa pulak OPK ni? ovulation Pregnancy Kit fungsi mencari waktu subur..kebaikan dia pulak kalau nak mengandung pon boleh guna atau merancang keluarga pun boleh..function dia sama macam UPT tu..cuma UPT kalo nampak 2line Samar pon kire preggy..tapi OPK lain...selagi tak dapat sama color atau merah pekat 2line blum sampai waktu subur..nanti arisa share pengalaman arisa TTC(trying to conceive) sampai sekarang. Selama 3 bulan buat OPK,Alhamdullilah jumpa juga line double tu yakni waktu subur..tapi still xder rezeki preggy lg..

October 2015
Seingat arisa, period Alhamdullilah datang normal cuma lari skit je la date die..kejap awal kejap lambat 2-3hari macam tu..time ni dikejutkan berita atuk masuk hospital sebab serangan asthma & susah bernafas..Sebagai seorang cucu yang dibesarkan dari kecik sampai kahwin, tanggungjawab arisa untuk pergi melawatnya..kesian sangat bila melawat atuk dihospital,wayar berselirat sini Sana dan atuk sangat lemah ( bergenang air Mata)..bulan ni last arisa berkerja di Petronas.

November 2015
Bulan paling sedih dalam hidup arisa..3 minggu sebelum atuk di masukkan ke hospital Kali ke2..atuk  dan nenek tidur rumah arisa di sungai buloh..ye..dorang teringin sangat2..adik2 arisa pon tidur skali..seronok sangat layan dorang..ada kawan borak..untuk pengetahuan korang atuk & nenek arisa 2-2 lumpuh..atuk sebelah badan sebab stroke dan nenek paras pinggang ke bawah sbb masalah buah pinggang..memang kne angkat & pkai kerusi roda..Alhamdullilah, kami layan dgn baik dan tak sngka itu Kali terakhir bersama arwah atuk.. 8/11/2015 arwah atuk dimasukkan hospital sekali lagi sebab sesak nafas & dmam yang teruk..arisa bru je bekerja ditempat Baru terus hantar notice 24hours utk focus jaga arwah atuk. Seminggu juga gilir2 dengan adik perempuan jaga atuk layan kerenah dia sampai 14/11/2015 arwah atuk menghembuskan nafas yang terakhir dipangkuan arisa..sedihnye hanya Allah yang tahu( ada kesempatan arisa story).

December 2015
Hampir sebulan pemergian arwah atuk, nenek pula asyik nangis dan muram..yelah kehilangan suami tersayang dan hidup bersama hampir 58tahun, siapa tak terasa kehilangan kan?Subhanallah..hebat Cinta Nenek pd arwah atuk..3/12/2015 genap umur arisa 26tahun..Alhamdullilah.. Semoga Allah merahmati & kurniakan arisa & suami zuriat yg soleh & solehah..4/12/2015, Adik iPar ( Adik husband) kahwin dan sesi menghantar ke Bukit Rokan,N9.  Lain budaya lain tempat seronok & husband jadi pengapit bidan terjun.5/12/2015 majlis berarak & sanding..semua berjalan dengan lancar..Alhamdullilah.. Selamat sudah Sopie jadi suami orang(nanti arisa update entry tu). 12/12/2015, birthday En.ketua Rumah..memang kitorg sama bulan birthday cuma en.ketua rumah tua setahun je dari arisa.. Happy birthday syg, love u always..lupe nak tambah, hampir 15hari arisa delay period & last period 30/10/2015 2x check Upt still -ve.. Doakan rezeki arisa menimang cahaya Mata terkabul ye kawan2.. Amin.. Semoga pengakhiran 2015 sesuatu yang baik & penuh barakah..In Shaa Allah..

Sorry korang..terpanjang pula entry kalini..huhu. Thanks for reading ye..t arisa kongsi lagi..

Assalammualaikum.. Selamat berhujung minggu 😍😍


Sunday, December 14, 2014

Beriadah bersama officemate-Paintball time!

0 Jom komen-komen

Assalammualaikum :) ,

Alhamdullilah..harini rasa bertenaga sikit nak update lg satu cerita.. Tak adalah cerita sangat cume pengalaman dengan kawan2...

Office aku Ade buat part 3 team building...main game la..  Part 1- Main dart.. Kumpulan aku kalah..
Part 2-Bowling.. Aku Tak join SBB banyak giler keje nak kena settle tapi team aku dapat no.3.. Oklah kan..

Part 3- Paintball at Canyon paintball damansara..
Yang ni aku join..sebab nak release tension kata kauuuu!!

For the first time aku nak main..agak mendebarkan.. Yela..aku dengar orang cerita..sakit kena tembak!
Walaupun dulu aku ni pernah masuk askar wataniah almost 5 years..tapi dah lama kan xjoin..so..memang lain macam debarnya..

Maaflah aku Tak Ada gambar pakai full set paintball tu..sebab xboleh ambil gambar! Sedih kan?


Bila dah pakai full set uniform tu..terasa mcam kita pergi berperang! Serious beb! Jantung DUP dap DUP dap..n bila dah start pakai topeng tu..sesak nafas je rasa!

Yang paling best bila misi DA bermula..masing3 di bagi tugas until attack group yang lg satu..

Memang Tak rugi join main ni..a good experience for me! Yang Tak best lebam beb peha and lengan baju kne bullet!

OK..xmoo cerita pnjang..aku kongsi gambar je la :')
Hope korang enjoy!















Inilah kawan-kawan office yang terbaik!
Awesome! Samarang Project 2014 boleh...
This is the best memory I ever had!

Thanks for the reading ya!
Good Night & Assalammualaikum :')
Related Posts with Thumbnails