Friday, September 16, 2016

Nothing about me...

0 Jom komen-komen
Assalammualaikum semua..



Saja nak menempelkan diri..
Rasa untuk meluah rasa..
Baru belajar makeup kening sebenarnya..
Hopefully dapat belajar lagi tentang makeup...

Barang makeup dah xberapa ada..
Nak beli kena tunggu next gaji...
Huhu

Budak Baru belajar .
Rindu zaman blogging...
Update through hand phone pon OK. 
Janji nampak hasilkan..hihi.. 

Oklah..malas nk Bebel banyak...
Selamat hujung minggu..  

Bersama Ex-Boyfriend yg skrg menjadi suami tersayang!

💕💕💕Love u budak gemuk💕💕💕

Aku dan PCOS..

3 Jom komen-komen
Assalammualaikum semua,

Salam satu Malaysia..
Harini 16 September 2016, jumaat cuti sempena Hari Malaysia..

Actually dah lama nak share pasal PCOS ni..cuma tak berkesempatan lagi...

Apa ITU PCOS?

Pcos itu satu simptom dimana berkaitan dengan hormon wanita.
PCOS terjadi apabila kilang ovari tidak dapat menghasilkan telur yang matang mengakibatkan kesukaran untuk hamil.

Kebanyakan wanita yang mengalami PCOS boleh dilihat melalui beberapa perkara :
*obesiti/berat badan berlebihan
*kekurangan hormon estrogen or prostogen
*genetik/kecacatan baka
*dan lain²..


*nak lebih info boleh google okeyh*

Cerita arisa

2013
- Alhamdullilah sah bergelar isteri kepada Mohd Syafiq bin Mohd Sapuan pada 28 June 2013
- bulan pertama xperiod dah berdebar² masing² ingat preggy... Check UPT -ve
-bln kedua perkahwinan pun sama sampailah bln ke-6, family mertua day tanya2.. Jiran-jiran pun tanya.. Ak mampu senyum..
Period datang 2bulan-3bulan sekali je..
-Hujung tahun 2013, Alhamdullilah dapat rumah sewa area sungai buloh.
-sepanjang 6bulan berkahwin pergi berubat kampung kt kepong, makcik tu scan perut katanya Ade Anak jin 3ekor..buat 3x treatment lepas tu xpergi dah..Mandi air limau, n minum air bacaan al-quran. Masa tu kerap kne gangguan... Dah ok..wallahualam

Masa mula2 TVS n dpt tau ovari 2-2 ade PCOS..boleh nampak kan byak cyst kcik2

Nampak x satu ovum yang besar tu..masa ni dah mkn clomid first cycle. Terhasil 1 ovum..saiz yg cantik cuma xberjaya pregnant juga..

2014
-arisa & husband decided untuk jumpa pakar sakit puan. hospital yang dipilih Columbia Asia,Puchong..sebab kwan kata doktor nya supportive.. Masa tu pkai insurans company...
-sebelum pergi ke hospital pakar, memg period tganggu..pergi check klinik halimah ,klang..die suruh buat city scan...n detect ovarian cyst kt 2-2belah ovari.
-dktr bagi Surat refer pergi pakar...itu start my journey berjumpa Dr.Raja Juhaidah..Sgt soft n byak bagi penerangan. Masa ni cerita pasal period xnormal semua..die buat TVS(Transvagina Scan) n nampak sista kecil dlm ovari tu byak n disahkan PCOS.
-agak down bila dktr ckp susah nak preggy chances 30-40% je...
Arisa nekad teruskan rawatan..
- Dktr bagi clomid Dari dos 50mg hgga paling tggi 200g sehari..kne makan start CD1-CD5 selama 5 hari..
-CD 12 dtang check balik saiz telur..jika matang dia akan pcahkan guna injection pregnl..
-6x cycle xberjaya, bln 4 decided buat ovarian drilling...

Ovari after operation..still have PCOS..
-lepas tu Alhamdullilah period normal..start mkn metformin untuk reduce insulin resistant.
Berjaya hasilkan ovum cuma xckup besar n doktor xpuas hati SBB satu je yg dpt produce...

2015
- bln 10-12 period arisa start ting tong. .lepas 2x treatment after operation tu , arisa stop jmpe dktr Raja sebab insurans company tukar insurans lain.
- awal tahun 2015, arisa start balik followup sbb risau.. Dktr scan lagi.. Katanya still Ade PCOS and the result still not good
-Still xpregnant lagi..tiap kali dgr org pregnant aty arisa rasa sedih n sayu..mula start amek supplement. Habatussauda listra nuderm 6 botol masih xder rezeki.. Stop try pulak yusof zulaikha... Still xder feedback kt badan.
-try minum jus zureat anugerah pun xjalan...feed up n give up.
-nekad buat diet Atkins... Dpt tahan 3bulan je. Turun 5kg..lepas tu kelauuuutttt .naik balik..hahahaha
(Bkn salah diet tu arisa yang x konsisten n xleyh follow cara xmkn nasi...huishhh..tekak melayu weyhhhh.. )
-berat dari 75kg turun 5kg naik balik 3kg..so after Atkins 73kg je....
-since tempat kerja arisa skrg ramai buang pekerja sebb harga minyak dunia jatuh..arisa pun kena tempias tersebut..last kerja bulan 10..so segala treatment ngn dktr stop...bye2 insurans company!
-so, xkerja 2bulan.  Bulan 11 berita sedih atuk kesayangan meningg dunia..jaga dia smpai die hembuskan nafas terakhir dipangkuan..
-period tiba² ting tong balik..
-pergi clinic bersalin Nur area Rumah die scan.. Ckp Ade cyst saiz
1.2cm kecik sikit dr dulu...happy giler arisa.. Dktr just pesan..

"Better u lose your weight, make your body healthy..when your body healthy you will pregnant in healthy way..baby sihat & Ibu pun sihat..u nak ke pregnant dlm keadaan u skrg..byak risiko..obesiti, baby xbesar dgn baik n u risiko dpt kencing manis or drah tggi masa preggy"

good advise!

Scan dr clinic bersalin Nor...Alhamdullilah cyst megecil dari 3cm ke 1.2cm..masa mula detect PCOS 3cm sbb byak cyst kecil dlm ovarian.bmkne skrg da bkurgan..  

2016
-Since 2014 arisa start kenal opk (ovulation prediction kits). Yelah sejak di diagnose PCOS yang tegar,susah nak predict ovulation bila..so guna kits ni memang sgt² membantu.. Alhamdullilah.. Mula2 guna dulu dpt detect CD ke 16 bru dpt +ve OPK happy cm dpt +ve UPT kot...hahaha...
- stop all  treatment n try mkn mknan sunnah.. Habatussauda, pati delima, debunga kurma, susu kambing...still consume until now...
-start minum detox..Alhamdullilah dari 73kg arisa turun 67kg..skali raya makan xhengat dunia naiklah smpai still maintain 69kg...oklahh dah ke 60++ dah....struggle juga..nk turun...
-until now arisa masih menanti utk menimang cahaya Mata...memg nampak husband teringin sgt²... Memg sedih tp kna cool...

Contoh OPK bulan 7/2015

Arisa percaya selagi Ade rahim yang sempurna dari Allah..pasti akan hadir juga Zuriat dalam rahim ni..percaya dan berusaha selagi mampu...berdoa..dan terus berdoa...in shaa Allah pasti rezeki Zuriat itu tiba. .slalu berangan nak kembar 3.. Hahaha..Aamin...mudah2an ade rezeki 2016 utk arisa.  Doakan ye kwan² ....aamin....

Thanks sebab sudi baca luahan dan cerita panjang lebar arisa..in shaa Allah next update lagi...byeeee. ..Assalammualaikum..

Thursday, December 17, 2015

Majlis perkahwinan B.I.L (part 1)

0 Jom komen-komen
Assalammualaikum..

3/12/2015, Arisa dan En.Ketua Rumah bergerak pulang ke Johor lebih kurang pukul 5.30 petang. Buat pertama kali Arisa duduk dalam kereta tak bercakap dengan En.Ketua Rumah. Merajuk kekonon ( tolong jangan ikut perangai kite ye).. 

Haritu pulak jatuh hari lahir Arisa yang ke 26tahun. Yes, my birthday and he's didn't wish that day until now. Cettt...sedih tu memang xpayah cakaplah kan..tapi biasalah Arisa ni bukan jenis yang reti merajuk lama, kalau En.ketua Rumah buat muka comel dia..terus cair..haish..hati org pompuan ni Susah nak duga betul..cepat nau tergoda..nasib laki sndiri..

Macam mana boleh cair? Hikhik.. Pukul 8 lebih kitorang sampai di tol ayer hitam, kluang Johor. Lupa nak bagitau, En ketua Rumah memang berasal Dari kluang...Kluang-klang..cm kebetulan je..huhu..

Sebelum teruskan ke perjalanan ke rumah Mak Mertua, dalam merajuk tu tersenyum sebab En.ketua Rumah berhenti Kat kluang parade Yahoooo!! Plan menjadi..nak beli barang sikit ( Baju or skirt nak pkai time kenduri nanti). Malangnya tak jumpa berkenan..tp En ketua belanja satu Baju blause.. Happy baq hang!!!

Sampai je rumah ape lagi peluklah family in law...lama tak jumpa..Lebih kurang 2 bulan tak balik.Alhamdullilah.. Jumpa akak ipar sekali & kawan baik dia,Atiqah.

Dorang tengah siapkan barang-barang hantaran B.I.L. manisan & sireh junjung yang tak berapa siap lagi.. Arisa tolonglah ape2 yang patut..

4/12/2015, pukul 9 kami bergerak ke felda BUkit Rokan,N9. Harini hari pertunangan & pernikahan B.I.L. Jom tengok gambar 😁😁




*Mak Mertua sedang betulkan gubahan*

*Masa berarak untuk majlis pertunangan, lepas zohor hari yang sama untuk pernikahan*



*selesai sesi pertunangan*

Selepas asar, sesi pernikahan bermula...masing2 keluarga bersiap untuk majlis seterusnya..debaran B.I.L semakin terasa...muka pucat..hahaha..Alhamdullilah.. Dengan sekali lafaz sah menjadi suami kepada Haynie Nur Fatihah.






Alhamdullilah..selamat Sudah majlis pernikahan antara 2 negeri..
Johor-Negeri Sembilan..
Malamnya kami datang untuk majlis berinai pula.. :)





*arisa pun nak juga bergambar dengan husband, kata husband teringin naik pelamin lg*

*bergambar dengan husband,kakak iPar & Adik ipar*
Dan diakhiri majlis malam berinai dengan nyanyian Kwan kakak iPad,Atikah..sedap weyhhhh....



Bagi arisa memang sangat meriah..pertembungan 2 budaya..jawa & adat pepatih.
OK..next episode untuk majlis bersanding pulak!
Thanks for reading ye....

"A part of journey is marriage, feel it, explore the journey with full love"






Related Posts with Thumbnails